Zašto je žuti šećer skuplji od belog?

Zašto je žuti šećer skuplji od belog?


Žuti ili smeđi šećer je skuplji od belog zato što je tehnološki proces proizvodnje ovakvog šećera skuplji.  Da li je cena žutog šećera veća samo zbog toga ili zbog odnosa ponude i tražnje ili pak marketinga, ostavljam vama da procenite..

Ranije se pod žutim šećerom podrazumevao samo šećer iz šećerne trske. Zbog tvrdnji da je žuti šećer zdraviji od belog, danas se ovakav šećer proizvodi i iz šećerne repe i kod nas na tržištu on je mnogo zastupljeniji.

Kako teče proizvodnja šećera?

Proizvodnja šećera iz šećerne repe ugrubo teče ovako: nakon prijema šećerna repa se pere, seče na tanke rezance i potapa u vruću vodu u kojoj se ekstrahuju vodorastvorljive materije. Ovaj šećerni sok se prečišćava kalcijum hidroksidom, a nečistoće se uklanjaju taloženjem i filtracijom. Ovako prečišćen sok uparavanjem dobija konzistenciju sirupa i uparavanje se nastavlja dok ne počne stvaranje kristala šećera. Rezultat uparavanja je mešavina belih kristala šećera i tamnobraon sirupa. Taj sirup se naziva melasa a od belih kristala je odvojen centrifugiranjem.

8-Sugar

Kako se dobija žuti šećer?

Danas, proizvodnja belog šećera je toliko usavršena i automatizovana da se proizvođačima ne isplati da proces prekidaju u bilo kom trenutku da bi dobili žuti šećer.

Žuti šećer se dalje najčešće dobija dodavanjem prethodno odstranjene melase u beli šećer, a ovo podrazumeva dodatne troškove.  Dodavanje melase u beli šećer umesto prekidanja rafinacije “na pola” se radi i zbog toga što proizvođači jedino tako mogu u potpunosti kontrolisati veličinu kristala i boju šećera.

Da li se žuti šećer boji?

Prema našem Pravilniku u beli šećer je dozvoljeno i dodavanje određenih prirodnih boja. Iako se te boje zapravo dobijaju iz šećera – njegovim prženjem, potrošač birajući ovaj šećer plaća više misleći da jede nešto mnogo zdravije.

sugar_pic-lightboxLs

Da li je žuti šećer zdraviji od belog?

Mišljenja sam da nije i po meni jedina razlika je u ukusu. Iako nema sumnje da je beli hleb ili beli pirinač manje zdrav od integralnog, kod šećera priča je nešto drugačija.  Količina minerala ( kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum ) u žutom šećeru dobijenom dodavanjem melase u beli šećer je vrlo mala. Takođe, postoji polemika da li je i koliko melasa iz šećerne repe zdrava, jer ostaje pitanje koliko nečistoća  je otklonjeno pranjem šećerne repe i naknadnom filtracijom šećernog soka, što zavisi od proizvođača do proizvođača. Što se tiče šećera u koji se dodaju boje dozvoljene Pravilnikom, tu nema dileme – ne, nije zdraviji od belog.

Ako govorimo o kalorijskoj vrednosti, razlika je zanemarljiva: žuti šećer ima 377 kcal a beli 387 na 100g.


9 komentara do sada

uključi se u diskusiju
 1. mentor 14/09/2013 | Одговори
  žuti šećer... fuf jedina prednost mu je nasipna masa. U jednu kašičicu stanje manje žutog nego belog. manje šećera = bolje. a što se tiče mineralnih tvari koje se šatro unose u organizam, pijte mineralnu vodu i to je to.
 2. BOJANA 14/09/2013 | Одговори
  Da li bi onda zuti secer od trske bio zdraviji? Ovo vazi za repu. Ima zutog secera, koji je skuplji, a od trske.
  • Melasa iz šećerne trske je zdravija, jer je sama sirovina čistija. Ipak, i u njoj je količina minerala mala. Zdravstveni benefit je tu vrlo zanemarljiv.
 3. Marko 14/09/2013 | Одговори
  Zakljucak se po Vama, odnosi na secer dobijen od secerne repe ili secerne trske ?
  • Tekst se odnosi na šećer iz šećerne repe, jer je mnogo zastupljeniji kod nas i zato što bi tekst bio predugačak da sam pisala i o šećeru iz trske
 4. Ema 17/09/2013 | Одговори
  Zato je najbolje izbaciti secer u potpunosti, a koristiti suseno voce sto vise, a ako ne onda steviu ili brezin secer tzv. ksylitol koji je za razliku od obicnog secera zdrav. :)
 5. Jovana 11/11/2013 | Одговори
  Pozdrav :) Zanima me šta misliš o steviji? Ako si pisala o tome, izvini, nisam pronašla. Već duže vreme čitam o tome i nisam sigurna da li da počnem da je koristim umesto klasičnog šećera (bilo koje boje ;) Ionako ga ne koristim prečesto, ali kad pročitam koliko je štetan, poželim potpuno da ga izbacim. Hvala unapred!
  • Zdravo imenjakinjo :) mislim da je stevija super, ja je licno koristim. Ne znam da li si je probala, ona ima prilicno specifican ukus i u zavisnosti od cistoce ume da ostavlja gorkast ukus u ustima, pa je ljudi cesto koriste da zamene deo secera, ali ne sav secer. Meni se licno taj ukus dopada i mislim da je samo stvar navike.

Ostavite Vaš komentar

Obriši sve